Zákrokový sál dětské chirurgie – Pavilon B5 FTN, Praha 4 – Krč

10.06.2013 13:54

Fakultní Thomayerova nemocnice v Praze 4 Krči se léta potýkala s nedostatečnou kapacitou operačních sálů na dětské chirurgii a traumatologii (pavilon B5). Situace se vylepšila výstavbou malého zákrokového sálku na B5 a rekonstrukcí stávajících operačních sálů na B4.

 

Projekt byl vypracován na základě variantních studií v roce 2009, kdy se hledalo vhodné místo ve stávající dispozici přízemí B5. V objektu bylo původně pracoviště IKEMu, konkrétně ve vybraném prostoru RTG. To mělo výhodu v tom, že toto pracoviště mělo zázemí inženýrských sítí se samostatnými klima jednotkami v suterénu.

 

Dispoziční řešení operačního traktu bylo dáno pohybem pacient versus lékař. Architektonické a designové hledisko bylo posuzováno z pohledu dětských pacientů. Sál má typickou „lékařskou“ světle zelenou barvu a místnosti přípravy pacienta hřejivou okrovou. Keramické obklady jsou navrženy tak, aby působily hravým dojmem.

 

Toto pracoviště je využíváno jak na plánované zákroky a dnes užívané neinvazivní repase, tak pro příjem akutních úrazů.

 

Dispozičně je navržen oddělený příjem pacientů (sanitka – vstupní koridor – příjem a mytí pacienta) od přístupů personálu na sál. Ten je ze zadních prostor objektu do chodby, filtru a přes mytí lékařů, až na sálek.

 

Navržené zařízení je vybaveno nejmodernějším zařízením. Operační lampa např. obsahuje digitální kameru, takže je možno sledovat práci operatéra jinými lékaři nebo mediky.

 

Realizace nového zákrokového sálku je jednou z mnoha modernizací nemocničního zařízení, které je nutné ve zdravotnictví průběžně provádět. Je to dáno rychlým rozmachem nových technologií, což se odráží i ve vlastních operacích a léčbě pacientů.

 

Projekt byl přihlášen do GRAND PRIX OBCE ARCHITEKTŮ 2013.

Fotogalerie: Zákrokový sál dětské chirurgie